lördag 14 december 2013

George R.R. Martin - A Clash of Kings, A Storm of Swords och A Feast for Crows

Orginaltitlar: Kungarnas krig, Svärdets makt och Kråkornas fest.

Handling: Eftersom jag inte vill spoila något så får jag hänvisa till min redogörelse för "grundhandlingen" i recensionen för A Game of Thrones.

Vad jag tycker om serien: Med en fyra av sju böcker lästa kan jag inte säga annat än att jag är absolut fast. Det ska bli oerhört spännande att få veta vad som slutligen händer med alla karaktärer, och jag skulle gärna vilja piska på Martin lite. Serien som kommer påbörja sin fjärde säsong nästa år och är också fantastiskt bra, om än lite förvirrande om man inte läst böckerna. Karaktärerna är fortsatt otroligt bra konstruerade, även om det fortfarande finns vissa karaktärer som är "segare" än andra. A Feast for Crows handlar endast om hälften av karaktärerna (ungefär), och nästa bok, A Dance with Dragons kommer att handla om resterande hälft av karaktärerna. Jag vet inte vad jag tycker om det, eftersom det känns som att nyheter av vad som händer färdas ganska snabbt genom Westeros, och det gör att jag undrar om någon revolutionerande verkligen händer de andra karaktärerna? Jag kommer såklart kasta mig över A Dance with Dragons så fort jag känner att jag läst tillräckligt mycket annat, men jag tycker ändå att det hade varit bättre att istället dela handlingen i två, istället för karaktärerna.
Vidare tycker jag att Martin är fantastisk på det sättet att han skriver som att han är en oberoende utomstående, och han vinklar egentligen berättelsen åt något håll. Vissa karaktärer kanske är otroligt vidriga i sättet, men det märks att Martin inte är partisk. Han verkar heller inte ha någon underliggande "moral" (typ att vänlighet lönar sig) utan allting är inte alltid vad vi skulle kalla rättvist. Jag gillar det, det gör att serien inte är förutsebar.
För att dela upp böckerna lite kan jag väl säga att A Clash of Kings kommer jag inte ihåg så väl, men minns att jag inte tyckte så jättemycket hände. A Storm of Swords var genialisk, och det måste vara min favorit av de hittills. Jag gillade också A Feast for Crows så mycket, den överraskade mig vid flera tillfällen, och jag kan inte vänta tills min sambo har läst klart den så att vi kan diskutera!

Mitt betyg på serien nu efter fyra böcker: 10/10

Har du läst den? Vad tyckte du? Har du något boktips till mig? Tveka inte - lämna en kommentar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar