onsdag 17 december 2014

Julenkät

Vår älskade lilla jycke i tomtedräkt
Jag blev taggad av min mamma på Cattis bokblogg som påpekade att jag inte uppdaterat min blogg på väldigt länge, vilket ju är helt sant. Så därför tänkte jag passa på nu medan jag har en morotskaka till dagens födelsedagsbarn i ugnen! Så med fingrar som luktar kanel, kardemumma och ingefära känns det ganska passande att svara på julenkäten!

1. Julen närmar sig med stormsteg. Vilka/vilken bok önskar du dig i julklapp i år?
Det är nästan för många för att jag ens ska kunna komma ihåg några.. Till mamma skickade jag länken till min bookdepository-önskelista med 49 titlar och till min sambos mamma lyckades jag hitta några svenska titlar att önska mig. Men en hel del klassiker i penguin classics-omslag, och så flera titlar som jag hittat genom att söka genom pinterest!

2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer
Det tipset jag gett till de som frågat är Maja Britzellis Som om inget hade hänt. Om julklappsmottagaren inte har något emot fantasy är ju George R.R. Martins A Song of Ice and Fire-serie ett riktigt bra tips! Även de som inte tycker om fantasy kan tycka om den. Om personen mot all förmodan (men det finns sådana) inte har läst Harry Potter-serien kan jag tycka att det är ett måste att ge den i julklapp!

3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?
Nej, inte riktigt. Men jag planerar väldigt sällan min läsning överhuvudtaget. Jag kan tänka för mig själv att jag vill läsa en viss bok härnäst, men så tar jag ändå någon helt annan när det är dags.. Så jag tänkte bara ta med mig boken jag läser för tillfället (eller den som jag börjar läsa efter den om jag blir klar innan), en till som jag kan tänka mig att läsa och hoppas på att jag får nya böcker att läsa om inte de två räcker!

4. Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?
Jag får ju lite svårare än min mor, så oftast när vi är hos mina svärföräldrar blir det mest till att passa på att läsa innan läggdags. Oftast finns det lite tid även under dagarna, men annars vill man ju passa på att umgås!

5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?
Jag antar oftast, kanske felaktigt, att Nobel- och Augustpristagar-författare skriver böcker som jag inte alls kommer tycka om. Därför brukar jag inte rusa till deras böcker, och oftast inte läsa dem alls.

6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?
Nej, jag kollar oftare på julfilmer (+Harry Potter) istället. Men det hade varit kul med någon julig bok kanske.

7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?
Förutom en kolbit på ett snöre är jag glad över allt jag får. Har redan fått en tidig julklapp som jag blev väldigt glad över!

8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?
Jag brukar sällan äta och läsa samtidigt, känner mer att en kopp Chai Latte hade varit mysigt!

9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?
Jag kan faktiskt inte minnas att jag läst så mycket runt jul, vi var ofta hos släktingar att umgås med. Dessutom fick jag oftast stora pussel som tog hela julhelgen att lägga (undrar varför?).

10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?
Nej, faktiskt inte - se svaret på fråga 6. Jag brukar dock alltid, varenda år kolla på julfilmen Nu är det jul igen.

Eftersom de flesta säkert redan gjort enkäten gör jag så att alla som är sugna härmed är taggade!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar