måndag 5 januari 2015

John Marsden - På andra sidan gryningen

Originaltitel: The Other Side of Dawn

Handlingen i korthet: Det här är den sjunde och sista delen i John Marsdens Imorgon när kriget kom-serie. Ungdomarna är mer eller mindre helt förstörda av sina upplevelser och vill inget hellre än att få komma till sina familjer. Men i fiendens ögon är de en mycket farlig gerilla-grupp. Särskilt mycket mer går nog inte säga utan att avslöja för mycket av vad som händer under tidigare böcker.

Kort om författaren: John Marsden är en australisk författare, och det är också i Australien serien utspelar sig.

Hur jag hittade den: Det här är alltså sista boken i en serie, och böckerna har jag haft väldigt länge, åtminstone sedan mellanstadiet, men inte läst dem alla.

Vad jag tyckte om den: Precis som när jag recenserade serien utan att ha läst den sista av böckerna (den recensionen hittar du här) tycker jag att den är väldigt skrämmande. Ungdomarna svävar i livsfara, nära upptäckt och säker död hela tiden. Precis som en avslutande bok ska knyter den här ihop de lösa trådar som finns, och det blir både sorgligt och fint. Vilka skulle jag rekommendera boken till? Vuxna som är öppna för att läsa böcker riktade till ungdomar och ungdomar från kanske 13-14 år. Det kanske bara är jag som är lättskrämd, men det är faktiskt väldigt obehagligt emellanåt och ibland jobbigt att läsa för att det är så bra beskrivet hur nära de är döden. Karaktärerna är klassiska ungdomskaraktärer, huvudkaraktären Ellie kan jämföras med Divergent-Tris. Inte riktigt min smak, men det fungerar för genren.

Tre ord: Spännande, obehagligt, sorgligt.

Betyg: 7/10

Har du läst den? Vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar!

Här finns den att köpa: adlibris engelska    bokus engelska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar