söndag 9 augusti 2015

Grimm-söndag #3 - The Little Peasant

Originaltitel: Das Bürle

Svensk titel: Jag har inte lyckats hitta vad den är översatt till på svenska. Bybon? Bonden?

Handling: Den handlar om en fattig bonde i en by där alla andra bönder var rika. Bonden och hans fru hade inte ens en ko. En snickare gjorde dem en kalv av trä som de skickade ut med en annan bybo på bete. Bybon orkade inte bära tillbaka kon, och den blev stulen från fältet. Borgmästaren dömde bybon att ersätta bonden och hans fru med en ny ko. De hade inte mat till kon och fick slakta den. Bonden tog med sig huden för att försöka sälja, men det kom en storm och han fick stanna över natten hos en mjölnare. Han hittade en skadad korp som han lindade in i kohuden för skydd. Mjölnaren var inte hemma, och hans fru hade då en präst på besök och bjöd honom på en ordentlig fest när hon trodde att bonden sov. När mjölnaren kom hem gömde hustrun undan maten och prästen. Mjölnaren frågade bonden vad han hade i kohuden, varpå bonden svarade att han hade en korp som kunde spå. Fyra saker kunde korpen tala om, och en femte höll han alltid för sig själv. För de fyra första sakerna avslöjade korpen var all mat var undangömd. För en fin peng avslöjade så korpen var prästen var gömd. Bonden kom hem från sin resa mycket rik och kunde bygga ut sin gård. De andra byborna trodde att han hade fått sig pengarna på ett ohederligt sätt och dömde honom till döden. Även detta lyckades han lura sig undan, och fick istället hela byn att hoppa ner i sjön i jakt på enorma heder och mängder med får att plocka med sig hem, varpå alla drunknade och bonden ägde hela byn och blev mycket rik.

Min tolkning: Jag vet inte om jag ska tolka det som att den fattige bonden bara var klyftig och påhittig och därför förtjänade sin rikedom, eller om han var hänsynslös och girig? När han lurade mjölnaren på alla pengarna kändes det inte så farligt, även om mjölnaren var väldigt vänlig och snäll, medan hans fru var desto otrevligare. När han sedan lurar hela byn att dränka sig känns det som att han kunde ha valt ett bättre sätt, såsom att bli en god och vänlig borgmästare eller något..

Senare/andra versioner: Lill-Klas och Stor-Klas av H.C. Andersen sägs vara en liknande saga, där två män lurar varandra till att göra olika dumma saker. Stor-Klas blir till exempel lurad att slå ihjäl sin farmor.

Omdöme: En ganska märklig berättelse, men ganska komplicerad. Det var väldigt svårt att skriva en kortfattad redogörelse av handlingen och jag har lämnat ute vissa saker som var relevanta eftersom det blev för långt annars. Det fanns ett syfte bakom allt, vilket blev tydlig under sagans gång. Nu vet jag inte om det verkligen är bröderna Grimm som kommit på berättelse helt, eller om det är en, av dem, nedskriven vandringssägen, men det är väldigt detaljerad och smart. Mitt betyg blir:

GGGG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar